Vergelijk producten aan de hand van de voederwaardeprijzen!

Vergelijk producten aan de hand van de voederwaardeprijzen!

De vergelijking tussen de verschillende voederwaardeprijzen is een vaste rubriek in de Economie & Melken nieuwsbrief en wordt u aangeboden door Fedagrim en Liba.

 

tabel1

Bron: Wageningen Universiteit

 

De KVEM-prijs en DVE-toeslag maken het mogelijk om producten in je rantsoen te waarderen naar inhoud. Op basis daarvan kun je vergelijkbare producten onderling vergelijken en selecteren voor je rantsoen. Hierdoor kun je een goedkoop rantsoen voor je koeien samenstellen (<3,9 euro per koe per dag).

Als ondersteuning bij het selecteren en aankopen van voeders, kun je gebruik maken van de gratis voederwaardeberekening.

 

Onderstaand zie je een voorbeeld van koolzaadschroot. De voederwaardeprijs van koolzaadschroot bedraagt 21.37 euro/100 kg, dit op basis van een kVEM prijs van 14,2 eurocent en DVE toeslag van 64,6 eurocent. Wanneer koolzaadschroot 25.8 euro/100 kg kost, is dit prijstechnisch 121% van de voederwaardeprijs. Indien het voederwaardeprijs verschil te groot wordt met andere eiwithoudende grondstoffen, kun je het aandeel van koolzaadschroot verminderen ten opzichte van andere grondstoffen, mengvoer of bijproducten.

 

 

6 figuur 1

 

 

Bekijk hier de laatste voederwaardetabel gepubliceerd in melkveebedrijf

 

 

  • In de bijproductenmarkt zijn vooral aardappelstoomschillen goedkoop. Dit product kun je gebruiken als afdekmiddel voor je kuilen
  • Bierbostel blijft op niveau en is een van de weinige bijproducten die huidig > 100% van de voederwaardeprijs kost.
  • De structuurbronnen blijven prijsstabiel, indien noodzakelijk kies je voor hetgeen het best past. Luzerne is met 202% t.o.v. de voederwaardeprijs de duurste structuurbron.
  • Mengvoer scoort rondom 105 % van de voederwaardeprijs, dit is hoger dan losse grondstoffen. Het lijkt er dus op dat mengvoer de grondstoffenmarkt met vertraging volgt.
Klik hier voor de website van Fedagrim

In samenwerking met Fedagrim vzw