Bedrijfsbegeleiding 

De bedrijfsbegeleiding van Liba is voedings-technisch advies waarbij we trachten het voersaldo op bedrijfsniveau te optimaliseren. Hiermee maken we de koppeling tussen uw inkomen en wat er in de stal gebeurt.

Door te kijken naar de kosten van uw voer en de opbrengst van uw melk, kunnen we uw voersaldo berekenen zodat we dit vervolgens kunnen optimaliseren. Hiervoor maken we gebruik van Cowdashboard®, een online tool die speciaal door Liba ontwikkeld werd om u beter inzicht te geven in uw voersaldo.

Wanneer u bijvoorbeeld te hoge voerkosten en/of een te lage melkproductie heeft, is een te laag voersaldo het gevolg. Om het voersaldo te verhogen, kan het bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om uw rantsoen aan te passen, zodat u uiteindelijk meer overhoudt.

Maar niet enkel uw melkopbrengst en voerkosten zijn van tel, ook andere factoren zoals de hoeveelheid en kwaliteit van uw eigen teelt, de vruchtbaarheid en gezondheid van uw koeien en de huidige marktprijzen spelen een belangrijke rol bij de optimalisatie van uw voersaldo.

Door al deze factoren in kaart te brengen in Cowdashboard®, kunnen we zien waar de knelpunten zitten en op welke manier we ervoor kunnen zorgen dat u een beter voersaldo kunt bereiken.

Doordat we elke zes weken uw rantsoenen, management en voersaldo herbekijken, kunnen we bovendien uw resultaten nauw opvolgen en zeer kort op de bal spelen. Op die manier kunnen we eventuele uitdagingen snel aanpakken voordat het problemen worden. 

Het is ook mogelijk om de Bedrijfsbegeleiding in combinatie met een Cowdashboard®-abonnement te nemen. Cowdashboard® is een online tool die door Liba ontwikkeld werd waarmee u zelf u voersaldo kunt berekenen. Indien u een begeleidingscontract met Liba afsluit, krijgt u een gratis Cowdashboard®-abonnement.


Onze Bedrijfsbegeleiding is u op het lijf geschreven als:

U het gevoel heeft dat u over te weinig theoretische kennis beschikt met betrekking tot het voersaldo en de technische kant van voeding

Uw voersaldo te laag is (door duur voer en/of te weinig melken) en u niet weet hoe u hier iets aan kunt doen

U vindt dat u geen of te weinig inzicht heeft in uw voerkosten en/of uw voersaldo in functie van de melkopbrengsten

U het idee heeft dat u zelf onvoldoende de gezondheid van uw koeien kunt beoordelen

U het moeilijk vindt om zelf uw rantsoen, het voersaldo en de kosten te optimaliseren

U moeite ondervindt om zelf de gezondheid van uw koeien te verbeteren


Zijn één of meerdere van deze stellingen op u van toepassing? Dan is de bedrijfsbegeleiding van Liba de oplossing voor u! 


Praktisch

Wij komen elke zes weken bij u langs om de koeien, het beschikbare voer, de mest, het veemangement enzovoort te beoordelen.

Afhankelijk van de resultaten wordt er een rantsoen opgesteld of wordt het bestaande rantsoen bijgestuurd.

Daarnaast wordt er voor de optimalisatie van uw voersaldo ook rekening gehouden met de beschikbaarheid en kwaliteit van uw eigen ruwvoer en de huidige marktprijzen van de krachtvoeders.

 1. Indien u interesse heeft in de bedrijfsbegeleiding van Liba, neemt u contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar
  089/82 15 55
 2. Indien u een begeleidingscontract afsluit, geven wij u gratis toegang tot Cowdashboard® waarin u uw gegevens kunt invoeren
 3. Met de ruwvoeranalyse als basis, berekent uw adviseur het economisch en technisch optimale rantsoen voor uw koeien
 4. Vervolgens komt uw adviseur op uw bedrijf voor een rondgang. Hierbij worden onder andere de mest, de koeien en het managentsysteem bekeken, zodat we op basis hiervan de verbeterpunten kunnen bepalen
 5. Op basis van de gegevens van de rondgang wordt een rantsoen opgesteld of wordt het bestaande rantsoen aangepast.
  Daarnaast wordt ook een advies geformuleerd voor het vee- en landmanagement

Indien u een begeleidingspakket aankoopt, wordt dit proces elke zes weken herhaald zodat we zeer kort op de bal kunnen spelen en samen naar een beter resultaat kunnen streven

 • Berekening van uw ideale economische rantsoen om samen naar een hoger voersaldo niveau te groeien
 • Opvolging van uw voersaldo via Cowdashboard®
 • Concreet advies om uw teelt- en veemanagement te verbeteren
 • Zeswekelijkse opvolging door uw persoonlijke adviseur
 • Gepersonaliseerde voerlijst op maat van uw bedrijf

Melkveehouders uit België en Nederland 

Indien u interesse heeft in de Bedrijfsbegeleiding van Liba, kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier. U kunt ons ook telefonisch bereiken op het nummer +32 (0) 89/82 15 55. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met onze adviseur Niels (niels.achten@liba.be).

Na het (telefonische) intakegesprek, bezorgt u ons de nodige informatie en plannen we een afspraak in voor de rondgang op uw bedrijf.