Bedrijfsovernames

Overnemen en overlaten heeft niet alleen een grote impact op uw bedrijf maar ook op u als persoon. Het is immers vaak het einde en tegelijk het begin van een levenswerk, zeker bij de vele familiebedrijven die de agrarische sector rijk is.

Staat u op het punt om een bedrijf over te nemen of over te laten en heeft u behoefte aan externe adviezen met betrekking tot deze overdracht, dan bent u bij Liba aan het juiste adres. Iedere overname is anders en bij Liba kijken we samen met u hoe we dit traject het beste kunnen laten verlopen.

U kunt bij Liba terecht voor adviesgesprekken tijdens uw overname, zowel in de positie van overnemer als overlater. Onze persoonlijke aanpak is iets wat onze cliënten als zeer prettig ervaren. Tijdens de overname staan u, uw gezin en uw bedrijf centraal, wij kunnen u de handvaten geven om een succesvolle overdracht te laten plaatsvinden. We kunnen u helpen bij de waardering van het bedrijf, het opstellen van overnamecontracten, maatschapscontracten en eventuele pachtcontracten. Dit doen we binnen ons team, en met externe partijen die u kiest, zoals uw eigen fiscale boekhouder en milieuadviseur. Op deze manier zorgen we voor een comfortabele omgeving in een impactvolle periode voor u, uw gezin en uw bedrijf.

WAT IS HET VOORDEEL VAN EEN BEDRIJFSOVERNAME BEGELEIDT DOOR LIBA?:

U wordt ontzorgt in een hectische periode waar veel verschillende zaken geregeld moeten worden door adviseurs die veel ervaring hebben op dit gebied.

De begeleiding geeft overnemer en overlater een duidelijk inzicht in de huidige situatie en wat een overname betekent voor de toekomst.

Wij hebben een breed netwerk waaruit we kunnen putten wanneer externe expertise nodig is, bijvoorbeeld fiscalisten, milieuadviseurs en andere partijen.


BEGELEIDING BIJ OVERNAME DOOR LIBA, IS EXTREEM WAARDEVOL ALS:

U op het punt staat om een bedrijf over te nemen of over te laten en u behoefte heeft aan expertise om alle zaken goed te regelen

U handvaten nodig heeft om samen succesvol door de overnameperiode te komen en uw bedrijf op een juiste manier klaar te maken voor de toekomst.

U volledig ontzorgt wilt worden bij het overnameproces door adviseurs met ervaring en oog voor uw persoonlijke situatie

U “in control” wilt blijven. Wanneer er gebruik gemaakt moet worden van externe expertise bent u degene die de partijen kiest waarbij u zich comfortabel voelt, ondersteund door ons brede netwerk.

U behoefte heeft aan extra begeleiding tijdens en na uw overname om een goede start te maken als nieuwe bedrijfsleider

U behoefte heeft aan een persoonlijke aanpak. Bij Liba luisteren we naar uw behoeften tijdens de overnameperiode en ondersteunen en coördineren we waar u dat nodig vindt.


Zijn één of meerdere stellingen op u van toepassing? Dan is begeleiding bij overname door Liba waarschijnlijk iets voor u!


Praktisch

Bij de begeleiding van een overname kunt u Liba inschakelen om u te voorzien van advies en begeleiding tijdens het proces van overnemen en/of overlaten. We coördineren in deze periode alle zaken rondom de overname. Bij Liba kiezen we voor een persoonlijke aanpak en luisteren naar uw behoeften. Zo is er plaats voor regelmatig overleg met u en uw familie, kijken we verder dan louter het administratieve aspect van een overname en helpen we met het ontwikkelen van een toekomstvisie voor het bedrijf. U heeft tijdens de volledige overnameperiode beschikking over onze expertise en begeleiding.

 1. Indien u interesse en behoefte heeft aan begeleiding en coördinatie van uw overnameproces neemt u contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar 089/82 15 55 en te vragen naar Johan Achten of Niels Achten.
 2. Wij plannen een gesprek met u in, waar we erachter komen wat u nodig heeft tijdens de overname en waarin we uw eerste vragen beantwoorden
 3. We streven naar een persoonlijke begeleiding gedurende de volledige overname en gaan in gesprek met overnemer, overlater en de rest van de familie
 4. We zorgen voor een “To do-lijst”, zodat voor alle partijen duidelijk is wat van ze verwacht wordt
 5. We stellen een bedrijfsplan op en stellen de contracten op die benodigd zijn voor de overname. Waar nodig schakelen we, in overleg met u, externe experts in uit ons brede netwerk
 6. U heeft ten alle tijden beschikking over onze expertise en ons contactnetwerk
 7. We helpen u bij het opstellen van een toekomstvisie voor uw bedrijf, zodat u als overnemer een goede start kunt maken als bedrijfsleider
 8. Uiteindelijk begeleiden we u naar een succesvolle overname, waar overnemer en overlater beiden tevreden over kunnen zijn.
 • Persoonlijke begeleiding en coördinatie bij het overnameproces
 • Expertise en ervaring tijdens de overname
 • Een breed netwerk van externe experts die u kunnen helpen
 • Een duidelijk bedrijfsplan als basis voor de toekomst
 • Opstelling van bedrijfswaardering, overnamecontract, maatschapscontract en de registratie van deze contracten
 • Een succesvolle overdracht waar zoveel mogelijk voldaan wordt aan de behoeften van overnemer én overlater

Voor alle agrarische ondernemers in Nederland en België die in een overnameperiode zitten of aan overnemen of overlaten denken

Indien u interesse heeft in de begeleiding bij een overnameproces door Liba, kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier. U kunt ons ook telefonisch bereiken op het nummer +32 (0) 89/82 15 55 of u neemt rechtstreeks contact op met onze adviseur Johan Achten (johan.achten@liba.be) of Niels Achten (niels.achten@liba.be).

Na het (telefonische) intakegesprek, bezorgt u ons de nodige informatie en plannen we een afspraak in voor de rondgang op uw bedrijf.