Ondernemerscursus Economie & Melken 2017: Praktisch overzicht
Ook in 2017 organiseert Liba de strategische ondernemerscursus Economie & Melken, waarbij we u handvatten aanreiken om de koers van uw melkveebedrijf uit te stippelen. De cursus zal gegeven worden op 7 verschillende locaties in België en Nederland tussen 10 januari en 3 februari 2017. Elk onderdeel wordt op een vaste weekdag gegeven.
Hieronder vindt u een compleet overzicht van alle praktische informatie omtrent de ondernemerscursus. Aarzel zeker niet om u alvast in te schrijven, of om contact met ons op te nemen als u nog vragen heeft!
1. CURSUSINHOUD
Dagdeel 1: Lessen uit moeilijke tijden
In 2015 en 2016 maakte de melkveehouderij moeilijke tijden door. Nu is er weer hoop op een betere periode.
Welke lessen kunnen we trekken uit de afgelopen jaren? Hoe kan u zich wapenen voor de toekomst?
- Inkomen van uw bedrijf
- Inkomensprognose 2016
- Melkprijsvooruitzichten 2017
- Inkomensvooruitzichten 2017
- Lange termijn vooruitzichten
- Inkomensvariatie tussen bedrijven
- Lessen uit moeilijke tijden
- Technische doelen halen
- Buffer
- Financieringslast
- Neventakken
- Voervoorraad als buffer op intensieve bedrijven
- Relatiebeheer in moeilijke tijden (Bank, leveranciers, gezin,…)
- Hoe tekorten financieren en terugbetalen?
- Straight loans
- Aflossingen staken
- Leveranciersschuld
Dagdeel 2: Hoe bereik je een hogere melkproductie?
Veel bedrijven zetten in op het verhogen van de melkproductie. Maar wat levert dit op?
- Economische onderbouwing van het belang van hoge melkproductie
- Hoe kan je dit via je management bereiken?
- Wat gaat eraan vooraf?
- Management
- Voeding
- Waar kan je wel en niet op bezuinigen?
- Wat doen boeren die 35 liter per dag melken?
Dagdeel 3: Economie & Melken – Succesvol naar 2025
- Uitgangspunten van een bedrijfsplan
- Lange termijn verwachtingen van melkprijzen
- Beperkingen
- Welke omvang nastreven?
- Bedreigingen/kansen
- Groei consumptie
- Volatiliteit
- Hoe hierop inspelen met uw management?
- Focus op marge, niet op melkprijs
- Klimaatverandering
- Differentiatie van melkstromen
- Bio-melk
- Weidemelk
- A2-melk
- GGO-vrije melk
- Milieu
- Personeel
2. PRIJS
U kunt onze ondernemerscursus volgen voor €120 per persoon (exclusief BTW).
Bij bedrijven waarbij beide echtgenoten bedrijfsleider zijn, is het belangrijk dat beide partners op dezelfde golflengte zitten qua visie en strategie.
Omdat we het echt nuttig vinden dat beide partners de ondernemerscursus volgen, kan de tweede partner (of opvolger) zich inschrijven voor slechts €40 (exclusief BTW) indien hij/zij werkzaam is binnen het bedrijf.
3. LOCATIES
De ondernemerscursus is opgesplitst in drie delen, waarbij voor elke locatie een vaste weekdag is gekozen waarop elk cursusdeel wordt gegeven. De verschillende locaties en bijhorende data vindt u hieronder. Bij uw inschrijving zal u moeten aangeven op welke locatie u de ondernemerscursus wenst te volgen. Elk opleidingsonderdeel start om 13u00, het einde is telkens voorzien om 16u00.