Het opvragen van prijslijsten, deze vergelijken en de voermarkt volgen, zorgen ervoor dat je op het juiste moment je grondstoffen kunt inkopen. Zo zijn op dit moment zowel de energieprijzen als sojaprijzen laag, maar de laatste weken wel stijgende. Deze laatste ontwikkelingen kunnen erop wijzen dat de voermarkt kan keren met stijgende voerprijzen als gevolg. Vraag dus op regelmatige basis prijslijsten bij verschillende voerleveranciers op en blijf zo op de hoogte van de prijsveranderingen in de voermarkt.
Als we kijken naar de voermarkt, dan zien we volgende ontwikkelingen:
Goedkope bijproducten door liquiditeitsproblematiek. Momenteel zijn verschillende soorten natte bijproducten (maïsgluten, citruspulp,…) goedkoop en zeer concurrentieel met droog krachtvoer. Evalueer of natte bijproducten in je rantsoen passen en vervang hiermee een gedeelte van het droog krachtvoer.
Euro/dollar koers blijft stabiel en heeft invloed op de voerprijs (figuur 1). Verschillende voedermiddelen noteren in dollar, zoals sojaschroot. Wanneer de euro zwakker wordt, stijgt de prijs van producten die in dollar worden geïmporteerd.
Eiwitgewassen
- Sojaschrootprijs in de lift (figuur 2): momenteel is men aan het oogsten in het zuidelijk halfrond. De oogst is minder dan voorspeld door de overvloedige regen in Argentinië. Daartegenover leeft de export naar China wat op. De vraag is of dit tijdelijk is, of dat de inkoop van China weer volledig opleeft. Echter zijn wereldvoorraden groot, wat er voor zorgt dat de sojaschootprijs op korte termijn niet naar extreme niveaus springt.
- Koolzaadschroot: De prijs loopt gelijk op en af met de sojaschroot. De koolzaadvoorraad is klein als gevolg van de lage prijzen voor koolzaadolie. Verwachting is dat deze voorraad klein blijft totdat de olieprijs stijgt of er opnieuw koolzaad wordt geoogst.
Energiegewassen (maïs en graan)
Bij de huidige olieprijs is brandstof uit energiegewassen halen niet interessant. Dus blijven energiegewassen goedkoop zolang olie goedkoop blijft. Lees het artikel rondom voederwaardeprijzen voor meer prijsdetails.
Figuur 1: Euro/Dollar koers
Figuur2: Sojaschrootprijs op beurs van Chicago
De sojaschroot prijs is afgelopen weken fors gestegen. De grafiek geeft deze weer in dollar per short ton. 1 short ton = 907 kg, 1 dollar = 0,886 euro. Transport van kost 35 euro per ton tot Europa. Momenteel kom je uit op een sojaschrootprijs van 345 euro/ton.