Maarten de Kooning (Melkvee Future Club 2023-2024)

Maarten de Kooning (Melkvee Future Club 2023-2024)

In het najaar ben ik samen met 12 andere jonge ondernemers gestart met de Melkvee Future Club van Liba.
Gedurende 16 weken hadden we wekelijkse bijeenkomsten, waarin we elke voormiddag een actueel thema hebben besproken, gevolgd door een rondleiding op het bedrijf van een collega-deelnemer.
Tijdens deze rondgangen werden de bedrijven voorgesteld en kregen we waardevolle opmerkingen en tips, alsook de tekorten die je zelf over het hoofd ziet, werden besproken.
Wat ik zal onthouden van deze opleiding, is het belang van het wekelijks bijhouden van het cowdashboard en het protocolmatig werken om de arbeidsefficiëntie te verhogen.
We hebben geleerd hoe we rantsoenen moeten berekenen, hoe we moeten omgaan met leveranciers en banken, en hoe we een kasplanning moeten bijhouden.
Kortom, de opleiding geeft je een stevige rugzak vol kennis en vaardigheden om een succesvolle melkveehouder te zijn.
Momenteel ben ik bezig met de overname van een melkveebedrijf. Het geeft vertrouwen om op een discrete manier vragen te kunnen stellen aan anderen die eerder dezelfde stap hebben gezet.
Daarnaast hebben we een WhatsApp-groep opgericht, waar we tijdens onze dagelijkse bedrijfsvoering korte vragen kunnen stellen en ervaringen of oplossingen kunnen delen.
Uit deze cursus is een bedrijfsleiderskring ontstaan, waardoor we elk kwartaal contact blijven houden.
Dit heeft geleid tot een vertrouwensband en wellicht vriendschap voor het leven.