Jaarlijks organiseert Liba verschillende studiereizen. In het voorjaar gaan we gedurende twee dagen met onze melkveehouders op bezoek bij enkele collega’s in eigen land of de naburige landen. De thema’s van de voorgaande korte reizen waren ‘Intensief groeien’ en ‘Groei en rendement’. Deze thema’s geven aan welk type bedrijven we bezochten gedurende deze tweedaagse reis.

 

Gedurende de zomer of het najaar nemen we eveneens de tijd om een lange reis te organiseren. Deze agrarische reis is een mix van bedrijfsbezoeken en toeristische trekpleisters. Bestemmingen die we al bezocht hebben zijn de USA, Oekraïne, Polen, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië,…

 

De foto’s van de reizen (vanaf 2011) kan u terugvinden op onze Facebookpagina.

Zodra er een nieuwe lange studiereis gepland is, kunt u alle informatie hier terugvinden.

In het rechter tabblad “Vorige studiereizen” kunt u enkele foto’s zien van reizen die we in het verleden georganiseerd hebben.
Door op de klikken, komt u bij het verslag van de betreffende reis terecht.


 

Zomerreis China- augustus 2018.

CHINA, lange tijd ontoegankelijk, raadselachtig, reusachtig groot en dichtbevolkt. Een land vol tegenstellingen. Een grootmacht, een volk wiens 4000 jaar ononderbroken beschaving een vervreemding, een culturele schok en veel emoties opwekt. Dit alles en veel meer is CHINA. Daarnaast zijn de Chinezen één van de snelst groeiende zuivelconsumenten in de wereld. U heeft de kans om samen met ons zowel China als de Chinese melkveehouerij te bezoeken.

 


Programma :

  

18 augustus ’18 BRUSSEL – DUBAI – BEIJING (Peking)

 

We komen samen vanaf 19u00 in de vertrekhal van Brussel Nationaal aan het grote bord met de vertrekuren. Na de grens- en veiligheidscontrole vertrekken we om 21u45 met een A380 naar Dubai. Airbus A380 is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld en kan tot 850 personen vervoeren.

 

19 augustus ’18 DUBAI – BEIJING

 

Aankomst in Dubai omstreeks 06u15 plaatselijke tijd.  Nieuw vertrek om 10u50 met bestemming Beijing waar we om 22u20 toekomen. Na de grensformaliteiten worden we opgewacht door onze lokale Nederlandstalige begeleiders en worden we naar het hotel gebracht, waar we dadelijk onze kamers krijgen en kunnen uitrusten van de vlucht.

 

20 augustus ’18 BEIJING

 

Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt kunnen we vertrekken naar SDDDC (Sino-Dutch Dairy Development Center). SDDDC is een samenwerking tussen een Chinese agrarische universiteit, Wageningen Universiteit en enkele Nederlandse commerciële partners (Friesland Campina, CRV, Rabobank,…). Binnen het SDDDC krijgen we een presentatie over de Chinese melkveehouderij, waarna we een SDDDC-melkveebedrijf bezoeken. http://www.sdddc.org

 

Middagmaal is voorzien in een lokaal restaurant.

 

Na de middag hebben we momenteel twee opties: een uitstap naar een Wereldwonder, de Grote Muur of een tweede melkveebedrijf in de buurt van SDDDC.

 

We keren dan terug naar Beijing en we nemen jullie mee naar een uitstekend restaurant dat bekend staat om haar gelakte eend.

 

 

 

 

21 augustus ’18 BEIJING

 

Deze voormiddag staan twee topbezoeken op het programma: we bezoeken het Tienanmen Plein, het Plein van de Hemelse Vrede, 880 meter lang en 500 m breed. Het plein herbergt het Mausoleum van Mao en de toegangspoort tot de Verboden Stad. We bezoeken beiden plaatsen welke een zeer oude geschiedenis hebben.

 

Namiddag bezoeken we het hoofdkantoor van Anbang. Anbang is de moedermaatschappij van de Belgische bank en verzekeraar FIDEA.

 

Daarna maken we een zeer leuke tocht per fietstaxi door de oudste wijken en straten van Beijing. Voor het avondmaal gaan we naar een lokaal restaurant.

 

 

 

22 augustus ’18  BEIJING – XI’AN

 

Na het ontbijt begeven we ons naar de Temple of Heaven oftwel de Hemelse Tempel. Dit geeft ons de kans om te zien hoe de lokale bevolking aan ochtendgymnastiek doet. Anders dan bij ons, gebeurt dit in groep en het kan gaan van Tai Chi, soms met stokken of wimpels, tot salon dansen.

 

We bezoeken nu het Zomerpaleis en maken er een boottochtje op het kunstmatig aangelegde Kunming Meer. Het enorme uitgestrekte Zomerpaleis was van oudsher het buitenverblijf van talrijke Dynastieën van Keizers.

 

Het middagmaal zal plaatsvinden in een plaatselijk restaurant.

 

 

Na de middag rijden we naar de luchthaven, onderweg komen we langs het Bird’s Nest – het Vogelnest – het grote Stadion waar de Olympische Spelen plaatsvonden.

 

Om 17.05 vliegen we van Beijing naar Xi’An. Avondmaal in een plaatselijk restaurant in Beijing of Xi’An naargelang het uur van vertrek. Na aankomst te Xi’An overbrenging naar het Novotel

 

 

 

 

 

23 augustus ’18   XI’AN –JINAN

 

Na het ontbijt en op weg naar het befaamde TERRA  COTTA LEGER  bezoeken we een melkvee- en melkgeitenbedrijf. Eveneens zullen we rond Xi’an een blik kunnen werpen op een grote tuinbouwstreek.

 

Na het middagmaal in een plaatselijk restaurant brengen we een twee uur durend bezoek aan de meest spectaculaire archeologische vondst ooit in China: het Terra Cotta leger. Dit leger bestaat uit maar liefst 8.000 levensgrote soldaten uit gebakken aarde, allen met aparte trekken en met diverse wapens en zelfs met paarden.

Vertrek naar de luchthaven voor de vlucht om 19u15 naar JINAN. Na aankomst in JINAN  rijden we dadelijk naar het restaurant voor het diner en daarna worden we naar het RAMADA Hotel gebracht.

 

 

 

 

 

24 en 25 augustus ’18  JINAN

Twee dagen zullen we besteden aan het bezoek aan een aantal belangrijke melkveebedrijven in de provincie Shangdong. Shangdong heeft ongeveer de grootte van Duitsland en is de regio waar het meeste melk geproduceerd wordt binnen China. Bedrijven die we zullen bezoeken zijn i.s.m. Cargill, Delaval en de Chinese boeren organisatie.

 

We zullen in deze provincie een 4 à 5-tal melkveebedrijven bezoeken. De bedrijven variëren van hypermodern en groot tot klein en traditioneel. Telkens zijn middag- en avondmaal voorzien in plaatselijke restaurants.

 

 

 

26 augustus ’18  JINAN – NANJING

 

In de voormiddag zullen we een melkveebedrijf bezoeken. Middagmaal in een plaatselijk restaurant.

 

In de late namiddag worden we overgebracht naar het station van JINAN en nemen we de hogesnelheidstrein. Deze brengt ons in 2u30 naar het 630km verder gelegen NANJING.

 

Avondmaal in een lokaal restaurant en transfer naar het Holiday Inn Hotel voor overnachting.

 

 

 

 

 

27 augustus ’18   NANJING – SUZHOU

 

Deze voormiddag brengen we een bezoek aan Ma ‘Anshan. Ma’Anshan is een grote verzuivelaar met enkele bedrijven met meer dan 10.000 melkkoeien. We bezoeken hier een melkveebedrijf en een melkerij..

In de late namiddag nemen we om 17u13 de Hoge Snelheidstrein van NANJING naar SUZHOU.

 

Aankomst om 18u39. Voor we onze intrek nemen in het GARDEN Hotel gaan we nog dineren.

 

 

28 augustus ’18  SUZHOU – SHANGHAI

 

Na het middagmaal in een lokaal restaurant, bezoeken we in SUZHOU één van de meest bekende tuinen, namelijk ‘De tuin van de Meester van de Netten’. SUZHOU wordt ook het Venetië van het Oosten genoemd maar is vooral bekend om haar mooi aangelegde tuinen.

 

We rijden nu naar SHANGHAI waar we eerst zullen dineren om vervolgens naar ons Grand Central Hotel te rijden, een erg mooi hotel gelegen in de gezellige voetgangerszone op Nanjing Road.

 

 

 

 

29 augustus ’18 SHANGHAI

 

We bezoeken de druk bezochte Jaden Boeddha Tempel.

Daarna trekken we naar de tv-toren van 468 meter hoog welke in 1995 bij de opening de hoogste toren van China was. Wij bezoeken het uitzichtplatform in de tweede grote bol met een doorsnede 45 meter. Hier kunnen we uitkijken over de enorm uitgestrekte stad met meer dan 25 miljoen inwoners.

 

Het bezoek aan de tv-toren wordt gevolgd door een gezamenlijk middagmaal in een lokaal restaurant.

 

Vrije namiddag.

 

‘s Avonds hebben we ons afscheidsdiner in het LOST HEAVEN RESTAURANT. Daarna brengt de autocar ons naar de luchthaven van Shanghai voor onze terugvlucht naar Brussel via Dubai.

 

 

30 augustus ’18 SHANGHAI – DUBAI – BRUSSEL

 

We vertrekken om 00u05 naar Dubai waar we landen om 04u55 plaatselijke tijd. Aansluiting naar Brussel zal om 08u20 zijn, aankomst in Brussel is voorzien om 13u25 plaatselijke tijd.

 

Einde van een erg boeiende reis door CHINA. Het was een openbaring.

 

De kosten voor deze reis bedragen 3750 euro per persoon excl. BTW.

 

Deze prijs is inclusief:

 • Vluchten
 • Twee Chinees-Nederlandstalige gidsen
 • Vervoer in China via trein, bus of vliegtuig
 • Overnachtingen in 4 en 5-sterren hotels in een tweepersoonskamer. Voor een éénpersoonskamer wordt 600 euro toeslag gerekend
 • Alle maaltijden inclusief één consumptie per maaltijd.
 • Fooien aan gidsen, chauffeurs en bagagedragers
 • Visumkost

 

Deze prijs is exclusief:

 • Bijstands- en annuleringsverzekering
 • Luchthavenvervoer van en naar Zaventem
 • Maaltijden op de luchthaven tijdens heen- en terugreis

 

 

Hotels

 • BEIJING/PEKING NEW WORLD BEIJING HOTEL 5 sterren – Superior room
 • XI’AN NOVOTEL XI’AN 4 sterren – Superior room
 • JINAN RAMADA HOTEL 4 sterren – Standard room
 • NANJING HOLIDAY INN NANJING AQUA CITY 4 sterren – Superior room
 • SUZHOU SUZHOU GARDEN HOTEL 4 sterren – Standard room
 • SHANGHAI GRAND CENTRAL HOTEL SHANGHAI 5 sterren – Deluxe room

 

Liba organiseert regelmatig kort studiereizen naar verschillende bestemmingen. Hou deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod!

In het rechter tabblad “Vorige studiereizen” kunt u enkele foto’s zien van reizen die we in het verleden georganiseerd hebben.
Door op de klikken, komt u bij het verslag van de betreffende reis terecht.


 

Ondernemen met overheidsbeperking (regio Gelderland – Utrecht)

 

Beste melkveehouder

 

Sinds enige tijd zijn de overheidsbeperkingen voor melkveehouders in Nederland fors opgelopen, mede door de invoering van de fosfaatrechten.

We bezoeken 6 melkveeondernemers die er elk hun eigen manier en visie op nahouden om de toekomst binnen deze beperkingen tegemoet te gaan. Één zaak hebben ze alle gemeen en dat is ondernemerschap.

De kosten voor de reis bedragen €285 per persoon exclusief btw. Voor een éénpersoonskamer betaalt u €40 extra. Deze prijs is inclusief de maaltijden en de overnachting.

 

Inschrijven kan

 

Met vriendelijke groet

 

Ir. Johan Achten

PS: We voorzien opstapplaatsen in Diksmuide, Aalter, Lochristi, Turnhout, Bocholt en Eersel. Deelnemers aan de reis ontvangen precieze opstaptijden en praktische informatie in een volgende brief

 

 

Programma

 

Familie Sturkenboom te Schalkwijk
 • 2,7 miljoen kg melkproductie met 245 koeien op het bedrijf
 • Dagproductie van 33-35 liter melk per koe per dag met 4,2% vet en 3,45% eiwit
 • In 2015 laatste fase van stal gebouwd en gegroeid naar 4 melkrobots.
 • 140 ha land onder bedrijf, waarvan 114 ha grasland
  • 120 ha kan met sleepslangen bemest worden vanuit de thuislocatie.

 

 

 

Waterlinie melkveebedrijf
 • Bedrijf word uitgebaat op 3 locaties
  • Één locatie met droogstaande en hoogproductieve koeien
  • Tweede locatie met laagproductieve koeien
  • Derde locatie met jongvee
 • Arbeid word verzet door 3 broers en een compagnon
  • 3 broers werken allemaal nog deels buitenshuis en vullen samen 2 VAK in
 • +- 10.000 liter per koe afgeleverd aan de melkerij
 • Werken in omgebouwde oude gebouwen

 

 

De vuurhoeve
 • 250 stuks melkvee met hoge melkproductie
  • Koeien worden 3x daags gemolken op locatie 1
  • Vaarzen worden met de robot gemolken op locatie 2
 • Daarnaast een kaasgroothandel

 

Vof Litjens
 • 2,5 miljoen kg melkproductie met 4.45 vet en 3.69 eiwit.
 • Nieuwe stal gebouwd in 2010, verlengd in 2015 voor in totaal 250 ligplekken.
 • Terug gestart met weidegang
 • Strak vee management (afgelopen jaren altijd <20% vervanging)

 

 

 

 

Vissers melkvee
 • 440 koeien met 260 stuks jongvee
 • In verleden veel driewegkruising gebruikt, huidig vooral holstein/jersey
 • Zeer sterk management
 • Productie van 8600 liter per koe met 4,7 vet en 3,82 eiwit.
 • Streven naar een eenvoudige bedrijfsvoering
  • Arbeid word rondgezet met man/vrouw en 2 voltijdse medewerkers
 • Terug gestart met beweiding
  • 2 cent extra melkgeld bij Bel Leerdammer

 

 

 

Gijsbers Nicky
 • In 2008 verplaatst van locatie in het dorp, naar het buitengebied
 • 200 ligplekken in stal + 65 op stro
 • 2×24 zij aan zij melkstal
 • > 10.000 kg melkproductie geleverd per koe

 

 

Klik op de foto’s hieronder om wat meer te lezen over de studiereizen die we in het verleden georganiseerd hebben.